keskiviikko 22. elokuuta 2012

Hirsirakennuksella on tapahtunut jo vaikka ja mitä !

Onpas ollut mielenkiintoista aikaa, kun olemme hirsitalolla pyörineet. Minulla on tietenkin aina kamera ja videokamera mukana, että saan dokumentoida tapahtumia :) Paljon törkyä ja roskaa on poltettu. Ainakin viitenä päivänä on tuli palanut pihassa melkein aamusta iltaan. En viitsi edes tänne blogiini laittaa niitä ensimmäisiä valokuvia mitä otin hirsirakennukselta. Talo oli sisältä nimittäin aivan kamalassa siivossa. Sitä ei uskoisi, kun nyt katsoo näitä minun ottamiani valokuvia. Joskus ehkä teen sitten yhteenvedon mistä kaikki alkoi ja mihin päättyi. Alakerta alkaa olla suurilta osin jo siivottu ja raivattu. Vintin siivouksen aloitan huomenna tai lauantaina. Paljon olen jo " aarteitakin " löytänyt niistä laitan kuvia ja kirjoitusta myöhemmin. Nyt päivitän hieman tämän hetken tilannetta. Eilen melkein kuusi tuntia puhdistelin yhden kammarin katosta pinkopahvia pois. Suihkuttelin ensin vedellä pinkopahvit ja yritin saada ne pois. Työlästä ja hidasta hommaa. Jos jollain on hyviä vinkkejä irrotushommaan, niin otan niitä mielelläni vastaan :)


Tässä on nyt muutamia valokuvia :


Muutama ulkovuorilautakin on  irrotettu, jotta näimme miltä hirret näyttävät ulkopuolelta.

Tämän kammarin katosta eilen irrottelin pinkopahvia. Kammarin hirsienvälit on tilkitty savi tai piimävellillä.
Komeaa alkuperäistä kattolistaa ilmestyi tapettikerrosten alta.


Kammarin komea lattia tuli esiin muovimaton alta. 

Talon alkuperäiset ovet ovat aika hyväkuntoisia. 

Näiden vintinportaiden päässä odottaa seuraava siivous ja raivauskohde : yläkerta. 


Tässä on tupa. Tänne olen tuonut muutaman vanhan huonekalun, jotka ovat melkein ehyitä ja ne säästetään.
Eikös ole komea punainen nahkasohva ? Vanha kiikkutuoli on aivan ihana, se vaatii korjausta, mutta olen siinä jo istunut ja tuvan seinähirsiä ihaillut.


                                         Tuvassakin pinkopahvin alta löytyi komea katto.


Alakerrassa on tuvan lisäksi kaksi kammaria ja eteinen. Oikeasta ovesta on kulku eteiseen ja pienempään kammariin. Vasemmasta ovesta on kulku isompaan kammariin.

Tapettien alta paljastui vanhoja lehtiä, jotka ovat suojanneet hirsiä. Vanhimmat lehdet mitä on löytynyt ovat olleet vuodelta 1891. Seinien kätköistä on löytynyt myös kirjeitä ja rakkaudnetunnustuksia. Niistä kerron myöhemmin enemmän :) 



10 kommenttia:

  1. Sinulla on tosi mielenkiintoinen projekti meneillään. Kaikkea mielenkiintoista niin että kamera pursuu. Hyvä että dokumentoit kaiken, siitä tulee hyvä kertomus aikanaan.
    Ihana tuo keinutuoli ja vanhat lattiat ja katot.
    Kiva kuulla kirjeistä ja muusta myöhemmin.

    Onko kaikki ollut puhdasta ja kuivaa, mitä olette avanneet? Se on tärkeää ja helpottaa työtä, ettei tarvitse hirsiä uusia. Vanha puu on muuten tosi vahvaa. Meillä oli silloin alkuperäiset ikkunat, eikä niitä kannattanut vaihtaa, vaan maalit pestiin pois ja maalattiin sitten uudestaan. Vanha punahonka kestää.
    Tsemppiä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milenkiintoinen todellakin. Kaikki hirret eivät ole aivan kunnossa, osa joudutaan uusimaan. Toivottavasti se onnistuu. Hirsirakennushan puretaan ja siirretään uuteen " kotiin", joten hirsienvaihto ei varmaankaan ole niin hankalaa kuin jos talo entisöitäisiin paikalleen. Talon ikkunat on niin hyvät, että ne saadaan entisöityä myös. Muutama lasi on rikki, joten ne joudutaan hankkimaan. Kiitos tsempistä !

      Poista
  2. Onpas aarre-aittaa kerrakseen. Paljon olet tehnyt ja vielä jää töitä, mutta kyllä se valmistuu muuttoa varten. Hienoa kun kuvaat ja tallennat talon historiaa talteen. Taisi talo osua oikealle ihmiselle ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aarteita , aarteita..Paljon on jo tehty, mutta se on vasta pientä pintaraapaisua :) Toivottavasti talo osui oikealle ihmiselle ;)

      Poista
  3. Oi, kerrassaan komeaa! vanhat hirret ovat niin niin kauniita. Paljon olet tehnyt jo töitä, täältä tulee hatunnosto!!
    Sanon kuin Aina&Hilta, että asioiden muistiinlaittaminen, kuvaaminen on tärkeä juttu, säilyy historiaa.
    Upeaa kertakaikkiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina laittanut asioita muistiin ja valokuvannut. Olen kiinnostunut vanhoista asioista ja historiastam, joten tämä on minulle hieno mahdollisuus dokumentoida asioita.

      Poista
  4. Voi että teillä on ollut hyvä tuuri kun saitte noin hyväkuntoisen hirsitalon. Meidän mökki oli paljon pahemmassa kunnossa, tupajumi syönyt seinät muusiksi. Ihanaa, että niin paljon löytyy hienoja pintoja pahvien alta. Mutta pahvi onkin ollut erinomainen materiaali kaiken muovimattojen ja tapettien sijaan. Onnea!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirsirakennus vaikuttaa ainakin nyt aika hyväkuntoiselta. Osa hirsistä on kuitenkin lahoa. Talossa on ollut kammareissa muovimatot, jotka ovat ikävä kyllä osittain lahottaneet lattiaa. Seinillä on myös ollut puolipaneelia ja tapettia, mutta niiden alla ei ole onneksi ollut eristyksiä, vain sanomalehtiä ja pahvia. Se on ollut hirsien pelastus, ne eivät ole lahonneet kokonaan hapenpuutteessa. Kiitos onnitteluista !

      Poista
  5. Kerkiäppä välillä haaste hakemassa ja työntäyteistä viikonvaihdetta ;)

    VastaaPoista
  6. Mikä haaste ? Nyt on kyllä mennyt ohitse ...??

    VastaaPoista