maanantai 3. joulukuuta 2012

Mitä luettiinkaan 60 vuotta sitten...

Rakastan lukea lehtiä, ja erityisesti sanomalehtiä :)
Olen ottanut talteen vanhalta hirsitaloltani sellaisia lehtiä, jotka ovat olleet vielä lukukelpoisia. Kun löysin hirsitalolta tämän vanhan lehden, luin sitä ihastuneena. Ajattelin heti, että laitan blogiini lehdestä myös teille maistiaisia 60 vuoden takaa. Tänään tulee kuluneeksi päivälleen 60 vuotta siitä, kun tämä lehti on ilmestynyt.
Toivottavasti teistä on yhtä mukava lukea sen uutisia ja mainoksia kuin minusta :)


Löytämäni Yhteishyvä-lehden oikeassa kulmassa on komeasti esillä lehden numero ja ilmestymispäivä.


Lehden kannessa on itsenäisyyspäivään liittyvä artikkeli.Mainokset ovat aivan ihania ! Miten olisi aamukahvit Katriinan kanssa ? Vastaisin itse, että KYLLÄ !

Joulunodotus näkyy ihanasti tässä joulunäyttelyn avajaisilmoituksessa. !

Joululahjojen ostaminen on ollut pulmallista jo vuosikymmeniä sitten, vain onko ?


Sarjakuvat ovat tutkitusti sanomalehtien luetuimpia artikkeleita :) Musti-sarjakuva on niin hellyttävä, että oi !


Lehden takakannessa on paljon luettavaa : Pervitin-lääkkeen avulla on hyvä olla kun on paha olla, valistuskirjallisuus kertoo, että Haikara ei sinua tuonut ja myymälänhoitajien paikkoja on avoinna ympäri Suomen :)


16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyllä on hymy huulilla, kun lehden sivuja selailee.

   Poista
 2. On ne ihania nuo vanhat lehdet. Vähän harmittaa kun poltin kaikki mitä mökin seinästä löytyi. Jotenkin se sotku hermostutti. Ne olivat vielä vanhempia, miltei sata vuotiaita lehtiä. Mutta maailma on muuttunut, vaan ihmiset samoja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua ! Minullakin on seinissä olleita vanhoja lehden sivuja muutama tallessa, vanhin vuodelta 1909 muistaakseni. Tämä Yhteishyvä on ainut kokonainen vanha lehti joka minulla on. Maailma on muuttunut, mutta ihmiset ovat edelleen samoja, joulua on odotettu kauan sitten, ja odotetaan edelleen :)

   Poista
 3. Tein yliopistossa proseminaaria, missä etsin tietoja juuri 50-luvun lehdistä. Oli yllättävää, miten samanlainen lehti jotenkin oli, vaikka oli niin vanha. Etusivulla oli suuri juttu miehestä, joka oli murhannut vaimonsa. Talosta oli kuva ja lehtimiehet piirittivät taloa. Sitten oli tosiaan mainoksia ja työpaikka ilmoituksia. Ne olivat erilaisia kyllä.

  Kun kunnostimme vuonna 1906 rakennettua vanhaa taloa, löytyneet lehdet olivat jo erilaisia. Muutama pieni pellervo löytyi ja muutama sanomalehtikin. Niitä oli mielenkiintoista lukea.

  Lehdet kertovat paljon omasta ajastaan. Kannattaa kyllä säilyttää kaikki löytynyt. Kun myimme talon, annoimme kaikki talosta löytyneet lehdet ja puruista löytyneet tavarat uusille omistajille. Ne jotenkin kuuluivat taloon. Äläkä kysy, miksi lähdimme talosta, se on liian pitkä ja surullinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdet kertovat omasta ajastaan ja ne kuuluvat oikeasti osaksi talon historiaa, siksi vaalinkin kaikkea vanhaa mitä olen sieltä löytänyt :) Ne kaikki ovat sitten talossa, kun siellä asustelen ! Minulla on muuten yksi vanha Nyyrikki-lehti myös jemmassa, en ole sitä vielä lukenut. En kysy, voit joskus kertoa, jos siltä tuntuu..

   Poista
 4. No hetimiten Katriinakahvia joisin! Tiedätkö, tämä on aarre. Kertakaikkiaan. Talleta hyvin.
  Varmasti ihanaa luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, voimme hörppiä kupposen yhdessä :) Aarre on tiedän, siksi sen säilytin !

   Poista
 5. Hei.Kiitokset kivoista kommenteista blogissani.Tulin tänne kurkistelemaan että kukas niitä jättää.=)

  Onpas Yhteishyvä lehti muuttunut tähän päivään.Kyllä tuo vanhempi versio on parempi.Oikea löytö.

  Katriina kahvin valitsisin ehdottomasti tuon mainoksen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan ! Kiva, että tulit vastavierailulle :) Yhteishyvä-lehti on muuttunut kovasti vuosikymmenien varrella. Minäkin tykkään enemmän tästä vanhasta versiosta.

   Poista
 6. Näissä vanhoissa lehdissä on vielä sitä jotain. Tällaisen lehden minäkin tilaisin :-) Mustikin kirjoitettu runomuotoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Pitänee ruveta kyselemään, jos joku innostuisi kustantamaan tälläistä vanhanajan lehteä ;)Joo, harvoin sitä sarjakuvia saa lukea runomuodossa, ensimmäinen kerta oli minullekkin tämä lukunautinto !

   Poista
 7. Voi onnetonta Sinua Perhotar, aina ehdit ensin!:) Juuri tänään lajittelin lehtejä että mitä niistä skannaisin ja ehdolla oli Pellervoa, Suomen kuvalehteä, Seura taisi olla vasta 1960-luvulta ja muuta mukavaa ihan 1930-luvun tunnelmista lähtien. No katsotaan nyt, josko jotakin ajankohtaista keksisi.

  Kiva ihana lehti ja tuo:.. Auroin, miekoin, miettehin tuntui niin rakkaalta ja tutulta, ehkä siksi että olen aina plaraillut näitä ikäloppuja lehtiä tämäkin tuntui niin kivalta. Jo 1980-luku näyttää lehdessä aika kummalliselta, puhumattakaan 70-luvusta, tuntuu ettei se voi olla niin vanhanaikaista kun itsekin sitä eli jo aikuisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen edelläkävijä ;) Ei muuta kuin skannailet ja laitat meidän bloggareiden iloksi vanhoja lehtitunnelmia. Ne on varmasti tykättyjä ja luettuja postauksia ! Minulla on jemmassa muutama kirpputorilta ostettu 70-luvun lehti, niitäkin on hauska lukea, oikeaa retroilua, eli sopivat myös tähän aikaan.

   Poista
 8. Historian havinaa vanhan ja arvokkaan lehden sivuilla, upea löytö, onhan kysymyksessä Olympiavuosi. Olet onnenperhonen ("uusi lajihavainto").

  VastaaPoista
 9. Voi kun ihanan vanhoja lehtiä :)

  VastaaPoista