torstai 20. syyskuuta 2012

Sammaleet ja heinäneliöt saivat kyytiä !

Vietin eilen taas päivän hirsitalolla. Vintissä alkaa näyttämään jo mukavan siistiltä. Jatkoin jo aloitettua urakkaamme, eli tyhjentelin talikolla ja lapiolla ikkunan kautta eristyksiä ulos. Sammaleet ja heinäneliöt vain pölisivät, kun talikko heilui ja hiki virtasi :) Sain peräti yhden osion puhdistetuksi. Iltapäivällä vintillä olleet vanhat komeat kangaspuut lähtivät matkaamaan kohti uutta kotia. Ne kävi noutamassa se mies, jonka ansiosta tämä kaikki alkoi, eli minusta tuli hirsitalollinen. Olen vieläkin ymmyrkäisenä miten näin kävikään. No, joka tapauksessa kangaspuut tulevat pääsemään hyvään kotiin, matkailunähtävyyspaikkaan :)

Tältä vintillä näytti eilen.


Tällaisiä heinäneliöitä on käytetty eristeenä vintillä sammaleen kera. Täytyy sanoa, että hyvin ovat aikanaan eristykset tehneet, ja kuvitelkaa mikä työ on ollut tehdä nämä 40 x 40 senttiä olevat heinälaatat ja kerätä sekä kuivattaa sammaleet. 


Eristettä vintillä on kaiken kaikkiaan noin 30- 40 sentin paksuudelta.

Kun eristeet on otettu pois ilmestyy esille komeat laudat, joiden alla on ollut vielä noin 10 sentin korkuinen tuuletusrako. Puiden alla näkyykin tuvan katto.


Tässä ovat nyt ne komeat, isot kangaspuut, jotka pääsivät eilen uuteen kotiin :)


12 kommenttia:

 1. Ei ollut ennen hometaloja, ei. Talot tehtiin ilmaviksi ja lämpimiksi luonnon omilla materiaaleilla. On sinulla tarmoa putsata kaikki, mutta muuten et koskaan saa taloa siirrettyä sille kuuluvalle hulppealle paikalle. Hattu nousee korkealle, olet sen ansainnut :-) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut hometaloja ei. Minulla on nyt aikaa siivoilla, ja virtaakin kuin pienessä kylässä:) Kiitoksia vaan hatunnostosta, vielä siihen ei kyllä juuri ole syytä ;)

   Poista
 2. Ennen osattiin rakentaa taloja. Ei tehty mitään muovipusseja homeineen. tässä sen nyt näkee. Luonnonmateriaalia, joka on antanut hirsien hengittää. Hirveä työ sinulla on. Mutta ehkä aika kivaakin. Niin komealta näyttää nuo hirret!
  Tulet saamaan hienon, arvokkaan talon.
  On tosi mukavaa seurata tätä projektiasi. Sillä voisi jopa olla oma blogi;o
  Hyvä sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa on ollut, vaikka työlästäkin. Ihana kun näkee tekemänsä työn tuloksia. Nuo hirret on vaan niin komeita, olen ihan lääpälläni niihin ! En taida perustaa omaa blogia projektista, tekaisen tulevaisuudessa ehkä valokuvista ja teksteistä jonkinlaisen kirjasen...

   Poista
 3. Tässä talossa ei home jyllää eikä hajota kaikkea, hyvin on kaikki tehty ja suunniteltu.
  Sinulle tulee komeat tilat aikanaan. Vielä muutama työ- ja jumppatunti taitaa mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eihän tässä hommassa taida mennä kuin muutama työ-ja jumppavuosi :)

   Poista
 4. Aikamoinen pesti sinulla on meneillään. Ihmiset ovat olleet kekseliäitä entivanhaan, kun kaikki on pitänyt kerätä luonnosta.
  Ihan kauhistuttaa uusi rakennuslaki, jossa talot pitää olla niin vähän energiaa kuluttavia ja tiivitä kuin lasipurkki ja sitten pitää koneella pumpata ilmaa, että ei tukehdu sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava pesti on. Ennen oltiin paljon kekseliäämpiä ja uutterampia.

   Poista
 5. Aivan uutta minulle nuo heinäneliöt. Piti ihan tarkasti lukea sanakin. Mutta tosi siistiksi olet saanut vintin. Vaikka entiset eristeet ovat hengittäviä ja hyviä, ne nykyihmisen silmiin ja nenään vaikuttavat liian sottaisilta. Mitä aiotte laittaa tilalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole ennen nähnyt noita heinästä ja savesta tehtyjä eristeneliöitä. Vintti alkaa onneksi vähitellen siistiytyä. Jos talo olisi entisöity paikoilleen, olisin säästänyt sammale-ja heinäeristyksen vintillä. En ole vielä ajatellut mitä tilalle laitetaan, kunhan nyt ensiksi saa siivottua jne, ja joskus purettua sekä siirrettyä.

   Poista
 6. Hienon näköistä, omalla vintilläni on sammaleriste, joka sidottu mullalla? Ja siitä lähtevä pöly on todella hienojakoista, jolle olen hyvinkin allerginen. Ison työn olette tehneet, ihailuni! Puhallusvillaa ajattelin aluksi laittaa tilalle kun mietin että avaan vintin toisen päädyn tupaan, MUTTA? Finnoamia joku suositteli, tiedä näistä sitten.

  Saman tyyppiset kangaspuut ovat ladossani edelleenkin, toiset lähtivät jo omaan kotiin. Ja nämä toisetkin ovat naapurini, joten itsellämme ei ole ollenkaan, vaikka äiti oli ahkera kutoja? Se minua kyllä ihmetyttää.

  Miten osasitte koota puut, oletko harrastanut kudontaa aiemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tekemättä, mutta kiirettä ei ole, joten ei hätää :) Kangaspuut olivat vintillä valmiiksi koottuna. Purimme kangaspuut, että ne pystyi viemään osina portaista alas. En osaa itse kutoa kangaspuilla, enkä tiedä osaisinko niitä enää kootakkaan. No, kangaspuut ovat toivottavasti jo uudessa kodissa koottuna. Täytyy joku päivä käydä niitä tervehtimässä. Kangaspuut eivät siis muuttaneet minun kotiini :)

   Poista