perjantai 10. elokuuta 2012

Purnukkahyllyllä alkaa olla jo täyttä !

Vesisateista huolimatta olen saanut aina välillä kerättyä pieninä poutahetkinä lisää yrttejä.
Aamulla taas laittelin niitä purnukoihin ja kannuihin. Kekseliäisyyttä piti taas käyttää, kun kaapeistani ei enää löytynyt sopivia lasipurkkeja. Kaksi salaattikannuani saa nyt toimia sitten yrttikannuina. Näyttävät soveltuvan myös tällaiseen eri " virkaan" ihan hyvin.

Purnukoissa on nyt Ahomansikkaa, vadelmaa, saksankirveliä, väriminttua ja keto-orvokkeja.
Olen selaillut taas yrtti-ja teekirjoja. Joten laitanpa tänne blogiin itsellenikin hieman muistiin niistä.


Ahomansikka

Ahomansikan lehdissä on vieno myskintuoksu ja maku. Niistä voidaan valmistaa teetä, jonka joukkoon kannattaa sekoittaa myös muita yrttejä. Lehdistä voi myös valmistaa suuvettä ikenien ja suun limakalvojen hoitoon. Ahomansikan lehdistä valmistetun teen kerrotaan olevan hyväksi toipilaille. Ahomansikka on ollut arvostettu rohtokasvi jo 1700-luvulla.

Maitohorsma

Maitohorsma on ollut hyvin suosittu teeaines jo sotavuosina. Tuoreet lehdet sisältävät paljon C-vitamiinia. Ne sopivat hyvin yhteen vadelmanlehtien kanssa. Maitohorsmasta valmistettu tee hellii vatsaa ja se käy vatsahaavaan sekä tulehduksiin.

Saksankirveli

Saksankirveliä voi käyttää jälkiruokien maustamiseen, sen maku muistuttaa anista. Sitä voi käyttää myös tammipaneelien kiillotukseen. Se on myös hyvä viiniaines. Kasvi on hyvä makeutusaine sekä diabeetikoille ja muuten sokerin käyttöä välttäville.

Väriminttu

Väriminttua intiaanit ovat käyttäneet vilustumisen ja hengitystievaivojen hoitoon. Värimintun kukat sopivat myös erilaisiin tuoksusekoituksiin. Väriminttutee lievittää pahoinvointia, ilmavaivoja ja kuukautiskipuja. Aromaterapiassa väriminttuöljyä käytetään masennuksen hoitoon ja vahvistamaan kehon vastustuskykyä. Lehtiä voi käyttää hienonnettuna salaateissa, hilloissa ja hyytelöissä.


Keto-orvokki

Keskiajalla keto-orvokkia kutsuttiin pyhän kolminaisuuden yrtiksi sen kolmiväristen kukkien ja kristinuskon vaikutuksesta. Keto-orvokin kukkien värit symbolisoivat muistoja ja rakastavia ajatuksia. Kukista valmistettua uutetta on perinteisesti käytetty särkyneen sydämen hoitoon. Sekä ehkä vähemmän romanttiseen asiaan se on auttanut, vuoteen kasteluun. Herbalistit hoitavat keto-orvokilla kihtiä, nivelreumaa ja hengitystiehyiden sairauksia. Lehdistä valmistettu uute kylpyvedessä helpottaa reumaattisia kipuja.


Tekstien lähteet ovat : Jekka McVicarin Suuri yrttikirja ja Pirjo Suvilehdon Maistuisiko yrttitee-kirja



9 kommenttia:

  1. Ihania! Ai kun minunkin on aina tehnyt mieli kerätä yrttejä, mutten ole oikein osannut tai ottanut vielä asioista selvää tarpeeksi. Käytätkö nuo teenä vai lisäätkö ruokiin sellaisenaan? Miten kuivasit ne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teehen ja varmaan johonkin muuhun varmaankin näitä käyttelen. Kuivasin ne talon lämmityskattilahuoneessa tarjottimilla, noin 4-5 päivää.

      Poista
  2. No nyt alkaa olla rohtoja joka tautiin. Pitäisi vain oppia juomaan teetä. Kun kittaa päivät kahvia, niin tee jää taka-alalle. Aina niille kuitenkin on käyttöä löytynyt jossain muodossa.
    Leijonat tunnistaa siitä, että he näpräävät kaiken niin kauniisti ja ovat aina asiastaan innostuneita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kahvikissan täytyisi oppia litkimään teetä. Leijonat näpräävät ja innostuvat kaikesta.

      Poista
  3. Hahaa, minäkin nappaan viimeisestä lauseesta yhden pisteen :-D
    Mutta oikeasti niin kiva lukea ja nähdä tästä harrastuksestasi. Olen nyt kesän juonut vihreää teetä ja olen kaikin puolin piristynyt. Eilen olimme kyläilemässä ja join tavallista teetä, mutta sitten en nukkunut ennen kahta. Siinäkin on aika paljon kofeiinia näköjään (ei kellossa eikä ajassa, mutta siinä teessä).
    Maitohorsma minulta edelleen puuttuu, muita on toistakymmentä purkkia. Ensi viikolla vielä metsään, kyllä siellä pieniä maitohorsmia on, mistä eivät kaikki mehut ole lähteneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole vielä yhtään makustellut yrttejäni. Toivottavasti pysyn niiden avulla talven pirteänä. Maitohorsmaa jos löydät vielä sitä kannattaa kuivata. Minä ainakin löysin vielä muutamia sellaisia jotka eivät ole kukkineet, eli olivat mehuisia.

      Poista
  4. Minä en näistä yrttihommista paljoa ymmärrä... mutta kauneuden päälle kylläkin. Nämä purnukat on niin herttaisen söpöjä että ihan ilokseen niitä katselee ja tuoksuttelee!

    VastaaPoista
  5. Hm, minultakin varmaan löytyisi kaikkea noita, mutta en ole saanut kerättyä. Pitäisikö vähän terästäytyä<+

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terästäytyä..mitä ihmettä ? Sinähän olet painanut siellä viimeistä päivää hunajahommissa :) Eiköhän Ainan ja minun purnukoista tarpeen vaatiessa löydy jotain sinullekkin, jos et ehdi ja innostu jotain talven varalle keräämään :)

      Poista